Effectiever vergaderen

Uit onderzoek van de AFM blijkt dat veel bedrijven en organisaties worstelen met blinde vlekken in de besluitvorming van directies en managementteams. Deze blinde vlekken ontstaan vanuit een gedeeld referentiekader: gedeelde ervaringen, overtuigingen en gedragingen. Dit kan leiden tot een tunnelvisie waardoor argumenten niet of onvoldoende ter discussie worden gesteld.

Socratische gesprekstechnieken bieden hiervoor een oplossing. Deze gesprekstechnieken stimuleren een kritisch onderzoekende houding in vergaderingen, helpen om blinde vlekken te identificeren, aangevoerde argumenten kritisch te beoordelen en bieden handvatten om tot effectievere besluitvorming te komen.  

Socratische gesprekstechnieken zijn vernoemd naar de Griekse filosoof Socrates die van 469 tot 399 voor Christus in Athene leefde. Hij wordt beschouwd als een van de stichters van de westerse filosofie.
Hij stelde mensen vragen en stimuleerde ze daarmee te reflecteren op hun eigen standpunten en eigen handelen.

Hoving-018-zonder-rand (Large).jpg

Socratische technieken blijken een effectief middel tegen trage en besluiteloze vergaderingen



“De oorzaak van veel fouten in overheidsbeleid is meestal overhaasting. Het is de functie van democratie wat vertraging
in te bouwen, zodat je weloverwogen besluiten kunt nemen”

— Arno Visser, President van de Algemene Rekenkamer

Haal meer uit vergaderingen


Socratische gesprekstechnieken geven teams de gereedschappen om zorgvuldiger en grondiger na te denken over centrale kwesties in hun bedrijf of organisatie. 

De groep oefent onder begeleiding van Caroline Hoving in het elkaar bevragen op standpunten en argumenten, waardoor (impliciete) vooronderstellingen en opvattingen zichtbaar worden. Het vanzelfsprekende blijkt vaak minder vanzelfsprekend dan aanvankelijk gedacht.

Voorafgaand aan het groepsgesprek wordt er in overleg met Caroline een vraag of thema gekozen om gezamenlijk te onderzoeken (bijvoorbeeld 'vertrouwen', 'rendement' of 'innovatie'). Het Socratische groepsgesprek is een praktische methode om beter te leren luisteren, bevragen en besluiten, en vereist geen filosofische scholing of andere specifieke achtergrond.


Tarieven

Het tarief voor het begeleiden van een groepsgesprek is € 500,- à € 600,- per halve dag exclusief btw en exclusief voorafgaand overleg, overige voorbereidingstijd en eventuele reiskosten.

Neem vrijblijvend contact op met Caroline Hoving om te informeren naar de mogelijkheden.